Tips för säkrare nätdejting

Gör en sökning på personen du ska dejta

Internet gör det möjligt för personer med mindre hederliga avsikter att genom olika kryphål låtsas vara någon annan, eller på andra sätt luras. De flesta av oss har hört skräckhistorier, inte minst inom nätdejting, vilket kan vara avskräckande. Det finns alltid en risk när man träffar nya människor, och därför är det viktigt att vidta så många försiktighetsåtgärder som möjligt. Här är några tips på saker man kan göra för att förbereda och kunna känna sig tryggare vid en första dejt med någon som man inte tidigare har träffat.

Berätta för någon vart du ska

När dejten är bestämd, är det bra att dela med sig av så mycket information som möjligt till någon man känner, till exempel en kompis eller familjemedlem. Om det finns möjlighet att kolla upp telefonnummer, adress och liknande till personen man ska träffa kan det vara bra. Ett foto på honom/henne är ytterligare en sak som kan visas. Men det kanske allra viktigaste att berätta för någon, är platsen som ni bestämt att träffas på.

Välj rätt plats för dejten

Det kan vara bra att träffas någonstans där det finns mycket folk. Därför bör man inte träffas hemma hos någon av er vid första dejten, innan man hunnit känna av vem den andra personen är. Det är i så fall bättre att ta det försiktigt och vänta tills man har träffats några gånger innan man bjuder hem sin dejt.

Var försiktig med personlig information

Ge inte ut dina personliga uppgifter till någon du träffat via dejtingsidor. Tänk även på vad du har för inställningar om du använder sociala media som till exempel Facebook eller Twitter. Kan vem som helst se din profil eller kolla vart du checkar in? Det kan vara bra att justera inställningarna så att inte vem som helst kan se var du bor, eller vad du gör om dagarna.

Dubbelkolla uppgifterna

Man kan aldrig kan vara 100% säker på att den andra personen är den som han eller hon utger sig för att vara på internet. Men det kan vara bra att i alla fall försöka kolla upp ifall personens uppgifter stämmer. Testa att söka på hans eller hennes namn och se vad som dyker upp. Finns det profiler på sociala media som verkar stämma överens?
Ett ytterligare sätt är att göra en omvänd bildsökning. Om personen utger sig för att vara någon annan, kan bilden eller bilderna vara hämtade från nätet. För att söka efter en bild kan man bland annat använda antingen TinEye eller Google. Såhär gör man en omvänd bildsökning på Google:

  1. Gå in på http://www.images.google.com
  2. Klicka på kamera-symbolen till höger i sökfältet.Välj kameran till höger
  3. Välj antingen ”Klistra in bildens webbadress” om du har en direkt länk till bilden, eller ”Överför en bild” om du har laddat ner personens bild till din dator.
  4. Beroende på vilket av alternativen som valts i steg 3 så kopierar du antingen länken, eller väljer den bild som ska laddas upp (det går även att dra bilden till rutan om du har sparat den på din dator).
  5. Om du valt att ange en webbaddress så klickar du sedan på ”Sök med bild”.klicka på sök med bild
  6. Efter det visas resultatet av sökningen, det vill säga andra sidor på internet där bilden finns med. Om den till exempel går att köpa från något digitalt arkiv, kan det tyda på att personens profil på dejtingsidan inte visar den riktiga användaren.

En sak som är viktig att tänka på, är att dessa metoder för att göra omvända bildsökningar inte behöver visa 100% korrekta resultat. Det kan till exempel vara en person som har använt sig av någon annans bild, men ändrat delar av den, så att sökningen inte kan hitta eller känna igen den. Därför bör man ändå vara på sin vakt, även om resultatet av sökningen inte visar någonting särskillt.

Dubbeldejt

Om du har en kompis som skulle kunna tänka sig att följa med på träffen, så kan ni ha en dubbeldejt. Då är det någon som du känner med och ni kan hjälpa varandra. Ytterligare ett alternativ är att ni träffas tillsammans med flera vänner, så att det blir som en gruppdejt.

Känn av

Försök att känna av hur personen verkar vara när ni pratas vid på dejtingsidan. Är hans eller hennes meddelanden väldigt framåt? Stämmer personens historier överens med varandra, verkar det vara någonting som döljs eller hittas på?

Hem